Projects > Adnams Distribution Centre

Information Team
  • Southwold
  • Client: Adnams
  • Size: 5,000sqm / 54,000sqft
  • Services: Architecture
    Designing for Sustainability

In line with Adnams’ corporate ethos of seeking to be a leader in environmental responsibility we developed a strict brief with them to minimise environmental impact, while creating a building to meet the needs of the Adnams business for years to come. 

The site is a former gravel pit, and formerly grazing land, which has been landscaped to minimise the visual intrusion of the development, a 5,000sqm warehouse and a customer service centre for brewer Adnams - a building that can probably claim to be Britain’s greenest warehouse. Externally, the 4,200sqm green roof softens the mass of the building into the lansdcape and 42m timber glulam beams create a 35m clear span inside the warehouse. 

Lime, hemp and chalk blocks have been used for all walls, with a lime render finish which takes less energy to manufacture than conventional concrete blocks.  The system was developed in connection with Lime Technology, this being their first commercial scale application in the UK.

The unique combination of enviromentally sensitive construction elements also includes:

  • earth covered roof, creating a meadow of grass and wild flowers acting as a thermal buffer
  • timber glulam roof support beams provides a column-free interior to the warehousecar parking areas of reinforced grass
  • solar collectors to heat the site’s water
  • rainwater harvesting
  • foul water waste system includes septic tank and reed beds, enabling water to be cleaned and delivered via swales to existing ponds
  • clerestory glazing and rooflights provides natural light to the interior
  • glazing to the office space at first floor level on the southern elevation is provided with ‘sails’ to provide solar protection.
© 2020 Aukett Swanke | Disclaimer