Projects > 17-51 London Road

Information Team
  • Staines-Upon-Thames
  • Client: Aberdeen Standard / Bell Hammer
  • Size: 31,700sqm / 341,215sqft
  • Services: Architecture
    Urban Design

Granted Planning Approval in 2017, this integrated mixed use development comprises commercial offices and residential units as standalone investment plots. The 1.09Ha site is located in a prominent gateway into Staines-upon-Thames that requires a transition in use and scale between the commercial town centre fringe and green belt land to the north.

Our approach was to set the 250 residential units to the north of the site to complement the existing and emerging surrounding residential uses, and the circa 9,800sqm new office building to complete existing commercial uses on London Road. The arrangement of the office building and four residential buildings create active frontages around the site while providing visual permeability and views of clear sky through the site.

The urban composition of the four residential buildings creates views to and from the central landscaped garden and provides open frontages with good aspect. 

The central residential building is taller, with the perimeter blocks reducing in height towards the green belt to the north. Upper floors are set back to further control the street scale and to create roof terraces which benefit from long views over the Green Belt to the north.

Our design for the office creates a gateway building to Staines town centre comprising circa 85,000sqft of Grade A office accommodation over six storeys. The frontage is articulated as a dynamic response to existing surrounding urban scales and creates a strong visible central office entrance. Set back terraces to the upper levels respond to the adjacent context and provide long distance views.

Positioning the office core to the rear of the building creates highly efficient, 15,600sqft typical floor plates, maximising daylight into the office and providing privacy to the adjacent residential scheme. Solar shading on the building envelope is used to create a dynamic rhythm to the street front, with brickwork to the core complimenting the proposed residential buildings.

© 2019 Aukett Swanke | Disclaimer