Nottingham, UK

Kings Mill Hospital

Extensive redevelopment of an existing acute facility to create a single unified hospital comprising a new state-of-the-art Diagnostic and Treatment Centre, Emergency Care Centre, and a dedicated Women's and Children's Centre

Project Details

  • Location Nottingham
  • Type New build
  • Area 120,000m² 1,291,660ft²
  • Status Complete
  • Sector
    Healthcare
  • Client Skanska Innisfree PFI Consortium
  • Services Architecture

Three T-shaped ward buildings are linked together over five floors rising above the Diagnostic and Treatment and Women’s and Children’s Centres. The 28 new wards predominantly enjoy a southerly aspect providing light and airy accommodation with views of the reservoir and countryside beyond.

The Women’s and Children’s Centre has its own dedicated entrance from the main hospital concourse. This two-storey elliptical building includes outpatient, rapid access departments, and inpatient facilities with 32 dedicated beds.

The hospital was awarded a BRE NEAT ‘Excellent’ rating, based on numerous integrated design features including the largest geothermal lake loop scheme in Europe and a tri-generation energy plant. These provide all the cooling without chillers and 40% of the heating requirement, saving 9,600MWh of gas and electricity and £12,000 a year (at completion) over the smaller facility that this new hospital replaces.

This integrated engineering and passive eco design will reduce the hospital’s carbon footprint by 400 tonnes a year when both phases are operational.

The Diagnostic and Treatment Centre benefits from an unusually innovative feature of a ‘biosphere’, a passive ventilated envelope that moderates the climate of the circulation areas and allows deep penetration of natural light to all occupied areas

The design is also a clinical success achieving over 90% of critical adjacencies. The scheme applies principles of evidence-based design, with clear wayfinding, natural lighting and enhanced outdoor views throughout.

50% of the beds are in single rooms and the architectural and interior design enhance a positive experience for patients, staff and visitors alike.

Explore The London Clinic – Quantum Leap The London Clinic – Quantum Leap