City of Westminster, London, UK

One Welbeck Street

Comprehensive refurbishment and extension of an existing 1960s office building in London’s West End

Project Details

  • Location City of Westminster
  • Type Refurbishment
  • Area 7,500m² 80,730ft²
  • Status Complete
  • Sector
    Offices
  • Client Aberdeen Standard
  • Services Architecture
Existing building

One Welbeck Street was built in the 1960s and is located at the boundary between the fine urban grain of the conservation area to the north and larger more comprehensive 20th century plot redevelopments to the south, the NCP car park opposite and the Debenhams store which occupies the entire urban block between the end of Welbeck Street and Oxford Street.

The façade has been redesigned and part-reconstructed, allowing for a new double height expressed entrance and the incorporation of two set back upper levels with terraces offering additional amenity to the high level office space. The existing entrance was located directly opposite the unsightly vehicular entrance and exit to the car park so was relocated to the northern end of the building; the main core has been rationalised, creating clear and open office floorplate offering a dual aspect with views over the street and courtyard.

The courtyard façade has been over-clad to improve the thermal efficiency of the building overall and facilities such as cycle storage, showers and change rooms have been added.

The building has a BREEAM Excellent rating.

New remodelled facade with relocated, double height feature entrance and roof terraces
Relocated main entrance
Existing ground floor layout with entrance opposite car park entrance
New ground floor layout with relocated entrance and reconfigured core
Typical floorplan comparison showing existing and remodelled cores
Upper floor with access to west facing roof terrace
Typical floor
Existing setback at upper floor
View from north
Remodelled upper floors
Roof terraces at sixth and seventh floors
Explore 125 Wood Street 125 Wood Street